AboutObjectiveCompleted projectsCypress HouseHordern StJane WallaceNikki MaloneyOutpostPiano HouseTír na nÓgTyagarahZig Zag CabinPending projectsGreenwichNarrabeenRosedaleAwardsCVContact

 

 

 

This house for a couple in suburban Marrickville is about creating a story from the past for the future. The client lived in an existing cottage on the site that allowed us to have knowledge of the best orientation and outlook for the future house.

The result was a ‘C’ shaped house that orientated to the garden to the north. The house became a re-creation of the cottage form on a larger scale but still retaining the essence of a single storey pitched roof building.

The original house was demolished and recycled into the new building fabric. This and the knowledge of the site allowed us to bring and continue stories from the history of the site… through the materials and details. The principal structure is the ‘C’ shape of double brick. The remainder is infilled with generally operable doors and windows. Quirky details abound in light fittings, handles and storage joinery.

The house is light filled and comfortable. The gardens on the roof and the north are an integral part of the buildings outlook and performance. The clients express their deep feeling of comfort within the house and this was noted by the NSW Architecture Awards jury who unanimously commented that ‘I could live here, it feels right!’

 

This house was awarded an Award and Sustainable Award at the 2015 NSW Architecture Awards

The house is light filled and comfortable. The gardens on the roof and the north are an integral part of the buildings outlook and performance. The clients express their deep feeling of comfort within the house and this was noted by the NSW Architecture Awards jury who unanimously commented that ‘I could live here, it feels right!’

This house was awarded an Award and Sustainable Award at the 2015 NSW Architecture Awards.

 

© Copyright 2016 Drew Heath Architects